Δευτέρα, 29 Αυγούστου 2011

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ Φ.Σ ΣΕΜΦΕ ΤΡΙΤΗ 30/8, ΑΜΦ 2, ΩΡΑ 12:30


ΚΑΛΕΣΜΑ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΝΟΜΟΥ-ΠΛΑΙΣΙΟ

Η κυβέρνηση γνωρίζοντας πως οι μέρες που τις απομένουν δεν είναι πολλές, έχοντας έρθει σε σύγκρουση με το σύνολο σχεδόν της κοινωνίας, συνεχίζει ασταμάτητα την επίθεση στα δικαιώματα νεολαίας και εργαζομένων. Μέτα το μεσοπρόθεσμο, τον <<εξορθολογισμό>> του δημοσίου τομέα (δηλαδή απολύσεις και περικοπές μισθών) την νέα αύξηση του ΦΠΑ στα τρόφιμα κ.α., τώρα ήρθε η σειρά της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης ''να εκσυγχρονιστεί και να γίνει ανταγωνιστική και εξωστρεφης''. Έχοντας αυτές τις πολύ αγνές προθέσεις η κυβέρνηση του μνημονίου μαζί με ΝΔ, ΛΑΟΣ και Ντόρα ψήφισε μέσα στο καλοκαίρι με τις σχολές κλειστές το νέο νόμο πλαίσιο.
Το γεγονός αυτό δεν μας κάνει εντύπωση, καθώς έναν τέτοιο νόμο που καταστρέφει ολοκληρωτικά την δημόσια και δωρεάν πανεπιστημιακή εκπαίδευση μόνο τότε θα μπορούσε να περάσει αφού δεν έχει καταφέρει να βρει έστω και λίγους συμμάχους μέσα στα πανεπιστήμια (εκτός απ΄τους μεγαλοκαθηγητές της ΠΟΣΔΕΠ). Οι κατευθύνσεις τις Ε.Ε. και η ανάγκη του κεφαλαίου για επιχειρηματικοποίηση τις εκπαίδευσης, της έρευνας και της γνώσης, επέβαλαν ένα νόμο πλαίσιο που αποτελεί τομή για την λειτουργία του πανεπιστημίου.

Οι κύριοι άξονες που συγκροτούν τη φυσιογνωμία του νέο πανεπιστημίου είναι η επιχειρηματική λειτουργία και η αυταρχική και αντιδημοκρατική διοίκηση και λειτουργία. Στόχοι αυτής της μετάλλαξης του πανεπιστημίου είναι η άντληση κερδοφορίας από την τριτοβάθμια εκπαίδευση και η διαμόρφωση ενός νέου τύπου εργαζομένου. Οι στόχοι αυτοί περνούν μέσα απ τις εξής αλλαγές:
·         Συμβούλια διοίκησης: θα είναι υπεύθυνα για το πλαίσιο ανάπτυξης των ιδρυμάτων, θα εγκρίνουν τον προϋπολογισμό και θα ορίζουν τον πρύτανη. Δε  θα ελέγχονται από κανένα και θα συμμετέχουν σ' αυτό πανεπιστημιακοί, άνθρωποι της αγοράς και ένας φοιτητής.
·         Επιχηρηματικοποίηση: Οι εταιρείες τώρα θα μπορούν να αγοράζουν έδρες, να ελέγχουν την έρευνα και να διδάσκουν μαθήματα. Ακόμη, το ίδιο το πανεπιστήμιο θα λειτουργεί ως επιχείρηση, με την ίδρυση εταιρειών, με την στροφή στην άμεσα εφαρμοσμένη έρευνα και την παραγωγή τεχνογνωσίας προς πώληση.
·         Τεμαχισμός της γνώσης και απαξίωση των πτυχίων: Με την εισαγωγή πιστωτικών μονάδων και σπάσιμο των σπουδών σε κύκλους, η γνώση γίνεται μετρήσιμη ποσότητα. Ακόμη το πτυχίο δεν εξασφαλίζει πλέον κανένα ενιαίο εργατικό δικαίωμα.
·         Η δωρεάν παιδεία καταργείται. Η φοιτητική μεριμνά περνά στα ιδρύματα και εξατομικεύεται. Εισάγονται φοιτητικά δάνεια αφού ο φοιτητής δεν θα έχει λεφτά για να πληρώνει βιβλία, στέγαση και σίτιση.
·         Η ολοκληρωτική κατάργηση του ασύλου συμπληρώνει ένα νέο αυταρχικό πλαίσιο λειτουργίας των ιδρυμάτων.  Επίσης οι ρυθμοί σπουδών θα είναι πλέον εξαντλητικοί αφού το όριο φοίτησης είναι ν+2 και θα υπάρχει όριο στις φορές που μπορεί να κοπεί κάποιος σε ένα μάθημα.
Το φοιτητικό κίνημα σε συμπόρευση με τα πληττόμενα από την κυβερνητική πολιτική λαϊκά στρώματα, συγκροτώντας πανεκπαιδευτικό μέτωπο με μαθητές-καθηγητές-δασκάλους θα ανατρέψει το πραξικοπηματικά ψηφισμένο νομοσχέδιο και θα παλέψει συνολικά για την ανατροπή της κυβέρνησης του κεφαλαίου ώστε να πάρει πίσω τα δικαίωμα των νέων σε παιδεία, μόρφωση, ελεύθερο χρόνο και εργασία. Με αγώνα διαρκείας οργανωμένο <<από τα κάτω>> με συνελεύσεις, καταλήψεις, πορείες και πολύμορφες εξωστρεφείς δράσεις μπορούμε να νικήσουμε.

Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΓΕΝΙΑΣ ΜΑΣ ΗΡΘΕ – ΔΙΑΛΕΓΟΥΜΕ ΠΛΕΥΡΑ
ΑΝΑΤΡΕΠΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΣΕ ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου