Δευτέρα, 2 Απριλίου 2012

Κατάληψη στο Θωμαΐδειο!

Όπως είναι γνωστό, ο αντεκπαιδευτικός νόμος 4009 της Διαμαντοπούλου ορίζει πως θα δίνεται στους φοιτητές ως δωρεάν σύγγραμμα ένας και μόνο τόμος ανά μάθημα.

Δεν υπάρχει καμμία δικαιολογία.

Πρόκειται για σαφέστατη πολιτική επιλογή:
  • Κατ' αρχάς για τη μείωση του κόστους σε μια βλακώδη λογική του ότι η εκπαίδευση κι η παρεχόμενη γνώση μετριούνται σε χρήμα, μαζί με τη ληστρική νοοτροπία της κυβέρνησης του τραπεζίτη Παπαδήμου.
  • Η πίεση προς τους φοιτητές να τυπώνουν τα συγγράμματα, τους εργαστηριακούς οδηγούς, τις σημειώσεις και τις ασκήσεις που έχουν ανάγκη εξαντλεί οικονομικά τους φοιτητές. Ξαναφέρνει ταξικούς φραγμούς του '60, με την πλειοψηφία των φοιτητών που δεν είναι από πλούσιες οικογένειες να έχουν πολύ δύσκολη πρόσβαση σε καλά συγγράμματα, ή και να αναγκάζονται να αντιμετωπίζουν ως σύγγραμμα τις... σημειώσεις του εκάστοτε καθηγητή!
  • Φέρνει πτώση του επιπέδου σπουδών, καθώς πλέον το κριτήριο για ένα σύγγραμμα δεν είναι η ποιότητα κι η επιστημονική πληρότητά του, αλλά ο αριθμός των τόμων του. Ακόμα χειρότερα σε περιπτώσεις όπου κόβονται τόμοι ενός συγγράμματος για να "πιαστεί" το όριο του ενός τόμου.
  • Πρόκειται για μια λογική που μας αντιμετωπίζει σαν διεκπεραιωτές εξετάσεων, που πρέπει να βγουν από την τριτοβάθμεια εκπαίδευση γρήγορα, ημιμαθείς και με το ελάχιστο κόστος για το κράτος-κουμπαρά των τραπεζών. Χωρίς να στεκόμαστε γερά στα πόδια μας, να είμαστε άμεσα αντικαταστάσιμοι, άρα και έρμαια του κάθε εργοδότη.
Είναι απαραίτητη η οργάνωση και διεξαγωγή σοβαρών αγώνων για τα δικαιώματά μας. Πρέπει να υπερασπιστούμε κάθε πτυχή τους, από τα πιο καθημερινά της φοιτητικής ζωής όπως το κόστος κι η ποιότητα της φοιτητικής μέριμνας και τα δωρεάν συγγράμματα, μέχρι τα πιο γενικά και πανκοινωνικά, την κατάργηση του συμφώνου πρώτης απασχόλησης που κάνει τη νεολαία ζητιάνο της εργασίας, αξιοπρεπείς μισθούς και συνθήκες εργασίας και μια κοινωνία που να υπάρχει για τους εργαζόμενους κι όχι για τους εργοδότες.

Στα παραπάνω πλαίσια κι εφαρμόζοντας τις αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων:
Ο Φοιτητικός Σύλλογος της Σ.Ε.Μ.Φ.Ε. και άλλοι Φοιτητικοί Σύλλογοι του Πολυτεχνείου προχώρησαν σε κατάληψη του Θωμαϊδείου, ξεκινώντας το τύπωμα συγγραμμάτων τα οποία λόγω του νέου νόμου δεν παρέχονται στους φοιτητές.
Παίρνουμε στα χέρια μας τις εγκαταστάσεις του τυπογραφείου και τις χρησιμοποιούμε για να τυπώσουμε συγγράμματα, ξεκινώντας από τις σημειώσεις της Πραγματικής Ανάλυσης και με προοπτική για περισσότερα ανάλογα με την επιτυχία της κινητοποίησης.
  • Μόνον η στήριξη κι η βοήθεια των ίδιων των φοιτητών της ΣΕΜΦΕ και των υπόλοιπων Φοιτητικών Συλλόγων μπορεί να εξασφαλίσει την επιτυχία αυτής της δράσης.
  • Μόνον η κινητοποίηση και πάλη των ίδιων των φοιτητών μπορεί να εξασφαλίσει την ανατροπή των νόμων που προσπαθούν με κάθε δυνατό τρόπο να πλήξουν τα δικαιώματα και τα κεκτημένα μας!
Μέσα από τις Γενικές του Συνελεύσεις, το φοιτητικό κίνημα παίρνει τους αγώνες στα χέρια του και διεκδικεί τα δικαιώματα των φοιτητών, νεολαίων και νέων εργαζομένων!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου