Τρίτη 5 Μαρτίου 2013

Ο Φοιτητικός Σύλλογος κι οι διαδικασίες του δεν είναι τσιφλίκι κανενός!


Τι είναι ο φοιτητικός σύλλογος και οι διαδικασίες του;
Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Φοιτητικός σύλλογος είναι ΟΛΟΙ οι φοιτητές που σπουδάζουν σε μια σχολή και μέσα από το σύλλογο εκφέρουν άποψη για το πανεπιστήμιο και την κοινωνία, υπερασπίζονται τα δικαιώματά τους και παλεύουν και διεκδικούν τα αιτήματα τους. Φοιτητικός σύλλογος ΔΕΝ είναι οι παρατάξεις, τα σχήματα, οι συλλογικότητες και οι ομαδοποιήσεις που υπάρχουν σε αυτόν, οι οποίες όμως αποτελούνται από άτομα του φοιτητικού συλλόγου, που δρουν και παρεμβαίνουν μέσα σε αυτόν συλλογικά, η καθεμία με τα χαρακτηριστικά της. Ο φοιτητικός σύλλογος έχει και διαδικασίες. Αυτές είναι κατ’ αρχάς η Γενική Συνέλευση του συλλόγου, μια διαδικασία που μπορούν να συμμετέχουν όλοι οι φοιτητές της σχολής, να πουν την άποψη τους, να καταθέσουν πρόταση και να διαλέξουν αυτή που θεωρούν πιο σωστή, ώστε να γίνει απόφαση του ίδιου του συλλόγου. Κατά δεύτερον το Διοικητικό Συμβούλιο (ΔΣ), που αποτελείται από τις δυνάμεις που συμμετέχουν στις εκλογές, αναλογικά με τα ποσοστά τους. Εμείς σα ΡΑΦ★ΕΑΑΚ θεωρούμε ότι το βασικό είναι ο κόσμος να συζητάει και να αποφασίζει ο ίδιος και όχι γι’αυτόν οι δυνάμεις που συμμετέχουν στις εκλογές και άρα θεωρούμε βασικό για τη λειτουργία του συλλόγου να γίνονται μαζικές γενικές συνελεύσεις, όποτε προκύπτει κάποιο ζήτημα, γι’αυτό και έχουμε το μότο: «ΟΛΗ Η ΕΞΟΥΣΙΑ ΣΤΙΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ».

Συνέλευση Τρίτη ή Τετάρτη και τι συνέβει τελικά;
Την προηγούμενη Τετάρτη 27/2, σαν ΕΑΑΚ κατεβάσαμε πρόταση στο ΔΣ του συλλόγου για τη διεξαγωγή γενικής συνέλευσης του συλλόγου την Τετάρτη 6/3, μιας και η σχολή είχε μόλις ανοίξει και οι φοιτητές έπρεπε να συζητήσουν διάφορα θέματα όπως είναι το σχέδιο Αθηνά, το σχέδιο Δράσης για την Απασχόληση των Νέων, και άλλα ζητήματα και κατά τη γνώμη μας ο σύλλογος να κινητοποιηθεί και να οργανώσει ένα πλάνο, για το πώς θα απαντήσει απέναντι στην επίθεση που εξαπωλύει η κυβέρνηση σε παιδεία και εργασία. Με τη σύμφωνη γνώμη και της ΠΚΣ (ή ΚΝΕ ή ΜΑΣ, το ίδιο είναι) η πρόταση υπερψηφίστηκε και έτσι κανονίστηκε γενική συνέλευση για την Τετάρτη 6/3, μια μέρα που θα έχουν συνελεύσεις πολλές σχολές τόσο του ΕΜΠ, αλλά και σε όλη την Αθήνα. Τη Δευτέρα 4/3 στις 14:30 το μεσημέρι και ενώ η πλεοψηφία των μαθημάτων είχαν τελειώσει και η σχολή ήταν σχεδόν άδεια, ηΚΝΕ αποφάσισε ότι θέλει να αλλάξει τη μέρα της συνέλευσης και άρχισε να μαζεύει υπογραφές για τη μεταφορά της συνέλευσης την Τρίτη 5/3, δηλαδή μόλις 22 ώρες μετά, και μια μέρα νωρίτερα από την προγραμματισμένη και ανακοινωμένη στους πάντες γενική συνέλευση!!!


Τι ισχυρίστηκε η ΚΝΕ για την προσπάθεια αλλαγής της συνέλευσης και ποιος ήταν ο πραγματικός λόγος;

Η ΚΝΕ καλούσε τους φοιτητές να υπογράψουν την αλλαγή της συνέλευσης επειδή δήθεν την Τετάρτη το πρωί το σχέδιο Αθηνά θα περνούσε με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (μια διαδικασία στη βουλή, που ένας νόμος γίνεται αυτόματα νόμος χωρίς να χρειάζεται να ψηφιστεί). Αυτό όμως είναι μεγάλο ψέμα! Όπως και οι ίδιοι πολύ καλά ξέρουν (το γράφουν άλλωστε και τα δικά τους μέσα, βλ. 902.gr) την Τετάρτη ξεκινάει η διαβούλευση για το σχέδιο Αθηνά, η οποία θα κρατήσει κάμποσες μέρες και μετά θα πάει να γίνει νόμος του κράτους. Ο πραγματικός λόγος που η ΚΝΕ ήθελε να αλλάξει η μέρα της συνέλευσης είναι ότι το ΜΑΣ (δηλαδή το κομματικό της μαγαζί) καλεί σε κινητοποίηση την Τετάρτη. Για την ΚΝΕ το να μπορέσει να παρευρεθεί στο κομματικό της πανηγυράκι είναι πιο σημαντικό από το να μπορέσει να συζητήσει μαζικά ο σύλλογος. Χαρακτηριστικό είναι ότι στα ΤΕΙ Πειραιά επέμενε η συνέλευση να γίνει την Πέμπτη, δηλαδή μετά την Τετάρτη!

Κάποια αναγκαία συμπεράσματα...

  • Πρώτον, όταν οι φοιτητές της σχολής έχουν ενημερωθεί για τη διεξαγωγή γενικής συνέλευσης για μια συγκεκριμένη μέρα και ώρα, κανείς δεν μπορεί (και πόσο μάλλον για να υπηρετίσει τα κομματικά του συμφέροντα) να αλλάζει την ημερομηνία της συνέλευσης φέρνοντας την πιο νωρίς, και μάλιστα ανακοινώνοντάς το 22 ώρες πριν! Οι φοιτητές δηλαδή που θα ερχόντουσαν την Τετάρτη στη συνέλευση, όπως είχαν ενημερωθεί εδώ και μια βδομάδα, θα τους λέγαμε ότι πήραμε οι υπόλοιποι την προηγούμενη μέρα απόφαση χωρίς να σας ενημερώσουμε; Η διεξαγωγή μιας συνέλευσης αποφασίζεται κάποιες μέρες πριν, ακριβώς για να μπορεί να προπαγανδίζεται καλά και να μπορεί να συμμετέχει η πλεοψηφία του κόσμου. Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο δεν αναγνωρίζουμε την ύπαρξη συνέλευσης την Τρίτη 5/3.
  • Δεύτερον, αποδεικνύεται για ακόμη μια φορά η αδιαφορία της ΚΝΕ για της μαζικές διαδικασίες του φοιτητικού κινήματος. Δεν την ενδιαφέρει πραγματικά να συζητάει ο σύλλογος και να μπορεί να χαράζει αυτός σχέδιο για το κίνημα, αλλά αντιμετωπίζει τις συνελεύσεις σα μια μάχη κομματικών στρατών και σαν εργαλείο για να πάρει αποφάσεις που θα ενισχύουν την άποψη της, ακόμα και αν είναι μόνη η ΚΝΕ και οι φίλοι της μες στη συνέλευση και η πλεοψηφία των φοιτητών νομίζουν ότι ο σύλλογος θα συνεδριάσει διαφορετική μέρα.
  • Τρίτον, τα ζητήματα που τρέχουν είναι όντως πολύ σημαντικά. Το σχέδιο Αθηνά μπαίνει στην τελική του ευθεία και έρχεται, καταργώντας σχολές, να διαλύσει τη ζωή δεκάδων χιλιάδων φοιτητών. Το εργασιακό μέλλον που μας ετοιμάζουν θα μοιάζει πιο πολύ με δουλεία παρά με δουλειά. Η κοινωνική εξαθλίωση που προωθεί η τρικομματική κυβέρνηση, μαζί με την ΕΕ και το ΔΝΤ μόνο παραπάνω νεκρούς θα έχει να προσφέρει στη νεολαία, όπως τους συμφοιτητές μας που πέθαναν στη Λάρισα στην προσπάθεια τους να ζεσταθούν με ένα μαγκάλι. Άρα για μας η Γενική Συνέλευση του φοιτητικού συλλόγου της ΣΕΜΦΕ, την Τετάρτη 5/3, στις 12:30, στο Αμφ.2 πρέπει να είναι όσο πιο μαζική γίνεται και να βάλει πραγματικό σχέδιο για ανατροπή τόσο του σχ.Αθηνά, όσο και συνολικά της επίθεσης που δέχεται η νεολαία, με πορεία στο κέντρο της Αθήνας την Πέμπτη, Πανελλαδικό συλλαλητήριο την άλλη βδομάδα και συντονισμό όλων των φοιτητικών συλλόγων για να χαράξουν ενιαίο σχέδιο ρήξης και ανατροπής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου