Πέμπτη, 14 Ιουλίου 2016

Liberté, égalité, fraternité!

Η 14η Ιουλίου αποτελεί Εθνική Εορτή της Γαλλίας, η οποία γιορτάζεται από το 1880. Αφορά προφανώς την τρομερή Γαλλική Επανάσταση, ορόσημο και απαρχή της οποίας θεωρείται η άλωση της φυλακής της Βαστίλης, η οποία ήταν από τον 17ο αιώνα φυλακή πολιτικών και ποινικών κρατουμένων. Η κατάληψή της είχε κυρίως συμβολικό χαρακτήρα, αφού στις 14 Ιουλίου του 1789 όταν και συνέβη, υπήρχαν μόλις επτά κρατούμενοι στο κτήριο, το οποίο όμως θεωρούνταν ένα είδος προπυργίου για το καθεστώς.

Όταν έγινε γνωστό τον Ιούλιο του 1789 ότι ο βασιλιάς διέταξε μετακίνηση στρατευμάτων στις Βερσαλίες και κυκλοφόρησε η φήμη πως ο στρατός θα πυροβολούσε το πλήθος, ο κόσμος βγήκε προς αναζήτηση όπλων τα οποία βρήκε στις 14 του μηνός στους στρατώνες συνταξιούχων στρατιωτικών και κατευθύνθηκε προς τη Βαστίλη. Επτά περίπου χιλιάδες οργισμένο πλήθος όρμησε στις φυλακές λυντσάροντας το προσωπικό φύλαξης και τον διοικητή των φυλακών, το κεφάλι του οποίου ένας κρεοπώλης έκοψε και το περιέφεραν ως σύμβολο επιτυχίας.
Η επιτυχία των επαναστατών έφτασε στα αυτιά του βασιλιά ο οποίος στις 17 του μήνα πήγε στο Παρίσι και έβαλε στο κύπελό του την μπλε-κόκκινη-άσπρη κονκάρδα που συμβολίζει το τρίπτυχο «Ελευθερία, Ισότητα, Αδελφοσύνη».

Για περισσότερα διαβάστε εδώΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου