Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012

Ψήφισμα της 2ης Παμπολυτεχνειακής Συνάντησης Μελών ΔΕΠ, Εργαζομένων και Φοιτητών του Ε.Μ.Π.


Η ελληνική κοινωνία βιώνει τα τελευταία δύο χρόνια μια διαρκώς εντεινόμενη επίθεση, η οποία δεν είναι μόνο απόρροια της οικονομικής κρίσης αλλά κυρίως αποτέλεσμα συνειδητής πολιτικής επιλογής, με ενορχηστρωτές την Τρόικα τους άλλους δανειστές της χώρας και εκτελεστή την «ελληνική» τρόικα που συγκυβερνά. Στο βωμό του Μνημονίου και του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος για τη δήθεν σωτηρία της χώρας θυσιάζονται κυριολεκτικά χιλιάδες συνάνθρωποί μας, ξεπουλιέται η δημόσια περιουσία και υποθηκεύεται το μέλλον πολλών γενεών. Βάρβαρες περικοπές μισθών, μαζικές απολύσεις εργαζομένων, άδικα φορολογικά χαράτσια, κατάργηση ασφαλιστικών-συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων προβάλλονται ως αναγκαία μέτρα, για να δικαιολογήσουν μια κοινωνικά άδικη και αδιέξοδη πολιτική, η οποία οδηγεί το συντριπτικό μέρος της ελληνικής κοινωνίας στη χρεοκοπία.

 Μέρος της πολιτικής αυτής είναι και η κατεδάφιση της Δημόσιας και Δωρεάν Ανώτατης Εκπαίδευσης μέσω της δραστικής μείωσης της κρατικής χρηματοδότησης που καθιστά αδύνατη τη λειτουργία των Ιδρυμάτων, των εξαντλητικών περικοπών στους μισθούς των εργαζομένων και σύντομα και των πανεπιστημιακών δασκάλων, του γενικευμένου κλίματος εργασιακής ανασφάλειας για το σύνολο των εργαζομένων με τις επικείμενες συγχωνεύσεις - καταργήσεις Σχολών και Ιδρυμάτων για να επιτευχθεί ο διατυπωμένος στόχος της μείωσης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης κατά 30%. Η αρχή έγινε ήδη με την εφεδρεία διοικητικών υπαλλήλων του Ε.Μ.Π., αδιαφορώντας για το γεγονός ότι η αποδυνάμωση της διοικητικής λειτουργίας των ΑΕΙ συνιστά πλήγμα για την ίδια την εκπαιδευτική διαδικασία. Σε αυτήν την κατεύθυνση κινείται και ο Ν. 4009/2011, γι’ αυτό και επιχειρείται, μέσω απειλών και εκβιασμών, η όσο το δυνατόν πιο γρήγορη εφαρμογή του, με απαρχή την εκλογή των Συμβουλίων Διοίκησης.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, η 2η Παμπολυτεχνειακή Συνάντηση μελών ΔΕΠ, εργαζομένων
και φοιτητών του Ε.Μ.Π. κατέληξε στα ακόλουθα:
  • Επιβεβαιώνει την κατηγορηματική της αντίθεση στο ανάλγητο μέτρο της εφεδρείας – απόλυσης των εργαζομένων και ζητά την κατάργηση του σχετικού νόμου και την ακύρωση όλων των εφεδρειών. Καλεί την Κυβέρνηση να μην προβεί σε καμία εφεδρεία - απόλυση συμβασιούχου ή άλλου εργαζόμενου και την Πρυτανεία του Ε.Μ.Π. να μην υπογράψει καμία σχετική διαπιστωτική πράξη.
  • Επιβεβαιώνει την αντίθεση της Πολυτεχνειακής κοινότητας στο Ν. 4009/2011 και σε αυτή την κατεύθυνση:
    • Καλεί εκ νέου τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής να σεβαστούν τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων του Ε.Μ.Π. και να παραιτηθούν, αποδεικνύοντας με αυτή την πράξη το ακαδημαϊκό και δημοκρατικό τους ήθος.
    • Δηλώνει προς πάσα κατεύθυνση ότι η Πολυτεχνειακή κοινότητα θα αγωνιστεί για τη ματαίωση των εκλογών του Συμβουλίου, όχι μόνο διότι συνιστούν θεσμική εκτροπή αλλά επειδή αποτελούν το πρώτο βήμα για τις συγχωνεύσεις – καταργήσεις – απολύσεις διδακτικού και διοικητικού προσωπικού, για τη διάλυση των σπουδών και των επαγγελματικών δικαιωμάτων και για την κατάργηση, τελικά, της συνταγματικά κατοχυρωμένης υποχρέωσης του Κράτους για δωρεάν Παιδεία.
    • Αποφασίζει να παρευρεθεί και να διαδηλώσει την αντίθεσή της σε όποιο Πανεπιστήμιο προγραμματίζονται εκλογές για την ανάδειξη εσωτερικών μελών Συμβουλίων. Με τα μέχρι σήμερα δεδομένα το πρώτο είναι το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (31/1).
  • Καταγγέλλει τη δραματική μείωση των προϋπολογισμών των πανεπιστημίων που οδηγούν
    σε υποβάθμιση της ποιότητας των σπουδών και απαιτεί την κάλυψη των πραγματικών
    λειτουργικών και εκπαιδευτικών αναγκών τους. Η παιδεία δεν πρέπει να πληρώσει μια
    κρίση που δημιούργησαν οι λίγοι που «μαζί τα τρώγανε» τόσα χρόνια.
  • Καλεί, το προσεχές διάστημα, σε κοινές δράσεις μελών ΔΕΠ, εργαζομένων και φοιτητών και
    εκστρατεία ενημέρωσης της ελληνικής κοινωνίας για την επιχειρούμενη κατεδάφιση του
    ελληνικού πανεπιστημίου μέσω των εφεδρειών – απολύσεων μέσω του νέου νόμου, των
    δραματικών μισθολογικών περικοπών και του οικονομικού στραγγαλισμού των Ιδρυμάτων.
    Συγκεκριμένα:
    • Συμμετέχει στο προγραμματιζόμενο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο την Πέμπτη 26/1, καλώντας τους Συλλόγους να υιοθετήσουν αντίστοιχες αποφάσεις.
    • Προγραμματίζει εκδήλωση διαμαρτυρίας για την επόμενη εβδομάδα στο ΥΠΔΒΜΘ και την επίδοση ψηφίσματος για όλα τα ζητήματα που ταλανίζουν την πανεπιστημιακή κοινότητα.
    • Καλεί όλα τα Ιδρύματα σε από κοινού συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Συμβούλιο της Επικρατείας, την Παρασκευή 3/2/2012, ημέρα κατά την οποία εκδικάζεται η προσφυγή των Πανεπιστημίων για τις αντισυνταγματικές διατάξεις του Ν. 4009/2011.
    • Συμμετέχει σε αντίστοιχες διασυλλογικές πρωτοβουλίες άλλων Ιδρυμάτων με στόχο τον καλύτερο συντονισμό δράσεων όλων των Πανεπιστημίων.
    • Ξεκινά εκστρατεία ενημέρωσης της ελληνικής κοινωνίας για τη δεινή κατάσταση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με κάθε πρόσφορο μέσο και εκδηλώσεις στα συγκροτήματα Πατησίων και Ζωγράφου. Ο αγώνας για την ανατροπή του Ν. 4009/2011, της αντιεκπαιδευτικής και αντιλαϊκής επίθεσης δεν προκύπτει από τα μικροπολιτικά ή άλλα συμφέροντα ατόμων ή ομάδων εντός και εκτός των πανεπιστημίων, αλλά πατάει στις πραγματικές ανάγκες εργαζομένων, φοιτητών και διδασκόντων, καθώς και ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας.
  • Αποφασίζει τη δημιουργία Ταμείου Αλληλεγγύης για την ενίσχυση των απολυμένων συναδέλφων αλλά και όλων των μελών της Πολυτεχνειακής κοινότητας που βιώνουν έναν οικονομικό Γολγοθά. Κανένας δεν πρέπει να αισθάνεται μόνος! Το πρώτο βήμα για την ανατροπή της μνημονιακής πολιτικής σε όλα τα επίπεδα, που οδηγεί μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας στη φτώχεια και στην εξαθλίωση, είναι το σπάσιμο του κλίματος του φόβου που επιχειρούν να δημιουργήσουν Κυβέρνηση, Τρόικα και πιστωτές.
  • Εκφράζει την αλληλεγγύη της Πολυτεχνειακής Κοινότητας στους εργαζόμενους της Ελληνικής Χαλυβουργίας και του τηλεοπτικού σταθμού ALTER, καθώς και στους εργαζόμενους που βρίσκονται όλο αυτό το διάστημα σε πολυήμερες κινητοποιήσεις σε δεκάδες τόπους δουλειάς.
  • Αποφασίζει τη συγκρότηση Επιτροπής Αγώνα για την προάσπιση του Δημόσιου Πανεπιστημίου και καλεί όσους επιθυμούν να συμμετάσχουν.
 Τα μέλη ΔΕΠ, οι εργαζόμενοι και οι φοιτητές του Ιδρύματος, θα βρίσκονται σε εγρήγορση για να υλοποιήσουν από κοινού συγκεκριμένες πρωτοβουλίες στο προσεχές διάστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου