Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2012

Πρόσκληση προς την πολυτεχνειακή κοινότητα

(Ακολουθεί το κάλεσμα επιτροπής συντονισμού για παμπολυτεχνειακή συνάντηση)

Αγαπητές-οί εργαζόμενοι, πανεπιστημιακοί δάσκαλοι και φοιτητές,

Ολόκληρη η Ελλάδα βυθίζεται στη φτώχεια, στην ανέχεια και στην εξαθλίωση. Το ποιος φταίει, πια, το γνωρίζουμε όλοι. Οι ανάλγητες περικοπές μισθών και συντάξεων, η κατάργηση κοινωνικών παροχών, η διάλυση του δημόσιου τομέα είναι γεγονός. Οι απολύσεις ήδη άρχισαν μαζικά τόσο στον δημόσιο τομέα όσο και στον ιδιωτικό. Τα ψέματα και η διαστρέβλωση που χρησιμοποιήθηκαν για να στρέψουν τις κοινωνικές ομάδες - τη μία ενάντια στην άλλη είχαν κοντά ποδάρια. Καθώς δεν τη γλύτωσε κανείς, εκτός από όσους «μαζί τα τρώγανε» τόσα χρόνια. Αυτοί – οι Τράπεζες, οι θαμώνες των εκάστοτε κυβερνητικών γραφείων, οι κρατικοδίαιτοι επιχειρηματίες της Ολυμπιάδας και των μεγάλων έργων, οι ληστές των ασφαλιστικών ταμείων και του χρηματιστηρίου συνεχίζουν να πλουτίζουν την ώρα που η κοινωνία καταρρέει.

Σήμερα, αφού το ανάλγητο μέτρο της «εφεδρείας» και της  «προσυνταξιοδότησης» δεν θυσίασε όσους
εργαζόμενους απαιτούσε η Τρόικα, στο βωμό του Μνημονίου και του Μεσοπρόθεσμου, οι απολύσεις χτυπούν και τη δική μας πόρτα, την πόρτα του Πολυτεχνείου.

Η πανεπιστημιακή κοινότητα, στο σύνολό της, αντιμετωπίζεται με την ίδια επιθετική πολιτική: δραματικές μειώσεις των κρατικών προϋπολογισμών (στον προϋπολογισμό του 2012 οι δαπάνες της δημόσιας εκπαίδευσης, φτάνουν το 2,75% του ΑΕΠ, το χαμηλότερο ποσοστό των τελευταίων δεκαετιών), εργασιακή ανασφάλεια και νέες μειώσεις στις ήδη εξευτελιστικές απολαβές για το διοικητικό και διδακτικό προσωπικό, πάγωμα όχι μόνο των διορισμών αλλά και των εξελίξεων των μελών ΔΕΠ, συρρίκνωση της φοιτητικής μέριμνας, περιορισμοί στην παροχή συγγραμμάτων, διακοπή πρόσβασης σε διεθνείς επιστημονικές βιβλιοθήκες και πολλά άλλα. Και τα χειρότερα έρχονται, αφού η Τρόικα  ζητά μείωση κατά 30% της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, με δραματικές επιπτώσεις όχι μόνο για το προσωπικό αλλά και για τν αριθμό των εισαγόμενων φοιτητών. Το ένα τρίτο θα απολυθεί, το ένα τρίτο των φοιτητών δεν θα έχει πρόσβαση, το ένα τρίτο των σχολών και των ιδρυμάτων θα κλείσει. Ψελλίζουν οι υπουργοί στα κανάλια πως θα το καθυστερήσουν, πως δεν αφορά τα ΑΕΙ και ξέρουμε πως λένε ψέματα. Τα μέτρα της συρρίκνωσης στα μνημόνια τους φέρουν τις υπογραφές τους, από καιρό.

Την ίδια στιγμή, το Υπουργείο Παιδείας, αφού παραβίασε κατάφωρα κάθε έννοια πανεπιστημιακού αυτοδιοίκητου με τη συγκρότηση των Οργανωτικών Επιτροπών, αφού μας εξευτέλισε, με τη φαιά προπαγάνδα, εκβιάζει και απειλεί τα Πανεπιστήμια με διακοπή της χρηματοδότησης αν δεν προχωρήσουν στην εκλογή Συμβουλίων. Θέλουν τους Επιτρόπους τώρα στο ΕΜΠ και στα άλλα Ιδρύματα, για να επιταχύνουν τις καταργήσεις / συγχωνεύσεις Σχολών και Ιδρυμάτων, τις απολύσεις προσωπικού, τις διασπάσεις των ενιαίων πτυχίων,  την εισαγωγή διδάκτρων και τον περιορισμό των επαγγελματικών δικαιωμάτων, την κατάργηση κάθε έννοιας δημοκρατίας και ακαδημαϊκής 
ελευθερίας στα πανεπιστήμια.

Αγαπητές-οί εργαζόμενοι, πανεπιστημιακοί και φοιτητές:

Τα ψέματα τελείωσαν. Οι απολύσεις και οι Επίτροποι δεν πρέπει να περάσουν την πύλη του Πολυτεχνείου. Το χρωστάμε στην ιστορία μας, το χρωστάμε στην κοινωνία, ένα νικηφόρο μήνυμα! Για να τους σταματήσουμε. Όχι μόνον εδώ αλλά παντού! Η προηγούμενη Παμπολυτεχνειακή Συνάντηση των Συλλόγων του διδακτικού και διοικητικού προσωπικού και των φοιτητών έδειξε το  δρόμο και δημιούργησε τις προϋποθέσεις για έναν αποτελεσματικό αγώνα. Αυτός ο δρόμος πρέπει όχι απλά να μείνει ανοιχτός αλλά να διευρυνθεί. Πρέπει όλοι μαζί να βρεθούμε ξανά.

Καλούνται όλες και όλοι, φοιτητές, διοικητικοί, πανεπιστημιακοί δάσκαλοι και νέοι ερευνητές, σε νέα 

Παμπολυτεχνειακή Συνάντηση την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012,
στις 12.00 στην Αίθουσα Τελετών Ζωγράφου

για να συναποφασίσουμε τις επόμενες κινήσεις μας. Στο χέρι μας είναι να ανατρέψουμε την κατάσταση. Στο χέρι μας είναι να στείλουμε και εμείς το δικό μας μήνυμα σε όσες/όσους αγωνίζονται σε όλη την Ελλάδα.

Θα είμαστε όλοι εκεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου