Δευτέρα, 8 Ιουλίου 2013

Επίθεση ΜΑΤ σε φοιτητές στην Πρυτανεία του ΕΚΠΑ!

Σήμερα το πρωί, Φοιτητικοί Σύλλογοι και σύλλογοι εργαζομένων είχαν προγραμματίσει παράσταση διαμαρτυρίας στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Διοίκησης του ΕΚΠΑ, η οποία διεξαγόταν στο κτίριο της Πρυτανείας στο κέντρο της Αθήνας.

Το ζήτημα της κινητοποίησης ήταν η αντίθεση στη δημιουργία ιδιωτικής εταιρείας "αξιοποίησης" της περιουσίας του Πανεπιστημίου, κατά τις επιταγές του νόμου Διαμαντοπούλου.

Η απάντηση του Συμβουλίου Ιδρύματος ήταν άμεση και αποστομωτική για όλους πέραν των πιο γλοιωδών υπερασπιστών του: δύο από τα μέλη του κάλεσαν επωνύμως την αστυνομία να συλλάβει τους φοιτητές που διαμαρτύρονταν.

Σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, εισέβαλλαν στην Πρυτανεία του ΕΚΠΑ δυνάμεις όλων των "βαριά" εξοπλισμένων μονάδων (ΜΑΤ, ΔΕΛΤΑ κ.ο.κ.), προσάγοντας πάνω από 35 φοιτητές.

Πρέπει να τονίσουμε το γεγονός πως είναι από τις πρώτες φορές μετά τη μεταπολίτευση που αστυνομικές δυνάμεις εισβάλλουν σε πανεπιστημιακό χώρο με σκοπό να συλλάβουν φοιτητές που εκφράζουν πολιτικό λόγο, με το προηγούμενο τέτοιο περιστατικό να έχει συμβεί στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Η πολιτική ευθύνη αυτής της κινήσεως βαραίνει στο ακέραιο τόσο τα ίδια τα άτομα που κάλεσαν την Αστυνομία να κινηθεί εναντίον των φοιτητών, όσο και το σύνολο του Συμβουλίου Διοίκησης.

Κι επειδή τα πρόσωπα έχουν και ονόματα, ενημερώνουμε πως τα σχετικά "τηλεφωνάκια" τα έκαναν η κα. Β. Κιντή και ο κος. Δ. Μπερτσίμας.

Εύκολα μπορεί να βρει κανείς δημόσιες τοποθετήσεις και παρεμβάσεις τους ώστε να σχηματίσει άποψη για το ποιόν των. Γι αρχή όμως, αξίζει να παραπέμψουμε στη συνέντευξη της κας. Κιντή στο Βήμα την 27η Φεβρουαρίου του 2011, μεσούσης της απεργίας εκπαιδευτικών >>.

Επίσης θα παραπέμψουμε στο εξής άρθρο, το οποίο έχει τη δήλωση του Προέδρου της ΠΟΣΔΕΠ για τα γεγονότα, καθώς και του Παναγιώτη Σωτήρη (μέλος ΔΕ της ΠΟΣΔΕΠ), ο οποίος ήταν αυτόπτης μάρτυρας: Ο πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ δεν «είδε» τα ΜΑΤ και την εισβολή στο Πανεπιστήμιο >>

Τελικά οι προσαγωγές δε μετατράπηκαν σε συλλήψεις, καθώς υπό το βάρος της πίεσης, οι μηνύσεις απόσυρθηκαν, οπότε κι οι προσαχθέντες εφέθησαν ελεύθεροι μετά από αρκετές ώρες κράτησης.

Το ζήτημα είναι βαθιά πολιτικό κι ενδεικτικό του Πανεπιστημίου που προετοιμάζεται: Πανεπιστημίου στο οποίο η μόνη γνώμη που θα επιτρέπεται να διεκδικείται θα είναι της εκάστοτε κυβέρνησης ή/και του εκάστοτε παράγοντα στο Συμβούλιο Ιδρύματος. Για όλους τους άλλους, Αστυνομία και να λένε κι "ευχαριστώ".

Αυτοί οι σχεδιασμοί πρέπει να σταματήσουν αμέσως, κι ο μόνος τρόπος είναι η πάλη όλων μας για το πανεπιστήμιο και την κοινωνία που μας αξίζει!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου