Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2014

Το καινούριο ΕΚΠΑ του Αυτοκράτορα

Από την αρχή: αναφερόμαστε στο Συμβούλιο Ιδρύματος του ΕΚΠΑ.

Συμβούλιο το οποίο έχει μια ιδιαίτερα ζουμπουρλούδικη σύνθεση, περιλαμβάνοντας τον κ. Τουρκολιά, διευθύνων σύμβουλο της Εθνικής Τράπεζας διορισμένο το 2012 (αλήθεια, τί έχει να πει για το κούρεμα των καταθέσεων των πανεπιστημίων με το PSI; ) και την κα. Κιντή, η οποία έχει στο βιογραφικό της την εγκατάλειψη της ΔΗΜΑΡ ως... αριστερίστικης και το ότι μαζί με τον κο. Μπερτσιμά, επίσης μέλος του Σ.Ι. κάλεσαν τα ΜΑΤ ενάντια σε ειρηνική παράσταση διαμαρτυρίας φοιτητών του ΕΚΠΑ.

Ποιά είναι η νέα αφορμή ν' ασχοληθούμε μαζί τους; Οι πρώτες συνεντεύξεις για τις υποψηφιότητες για τη θέση Κοσμήτορα στο ΕΚΠΑ. Με βάση το ν.4009 και το ν.4076, είναι αρμοδιότητα του Συμβουλίου Ιδρύματος να προτείνει τους υποψηφίους για τη θέση του Κοσμήτορα, ο οποίος είναι επιφορτισμένος με την κυρίως εκπαιδευτικά ζητήματα.

Θα περίμενε κανείς το Συμβούλιο Ιδρύματος να προτείνει τελικά Κοσμήτορες που να ταιριάζουν στις απόψεις του και στο επιχειρηματικό μοντέλου του νόμου Διαμαντοπούλου το οποίο το Συμβούλιο καλείται να εφαρμόσει.

Τελικά είναι πολύ πιο κάφροι κι από αυτό.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Απρόθυμοι οι καθηγητές να διοικήσουν τα ΑΕΙ

Τα προβλήματα τους αποθαρρύνουν να θέσουν υποψηφιότητα για κοσμήτορες στο ΕΚΠΑ
Του Αποστολου Λακασα

Πώς θα εφαρμόσετε τον νόμο-πλαίσιο του 2011 από τη στιγμή που έως τώρα, με γραπτές τοποθετήσεις σας και με δράσεις σας, έχετε ταχθεί κατά της εφαρμογής του; Πείτε μας, γιατί επιθυμείτε να εκλεγείτε κοσμήτορας; Και τι θα κάνετε εάν φοιτητές επιχειρήσουν να διακόψουν μία συνεδρίαση της Συγκλήτου; Θα φωνάξετε την αστυνομία ή όχι; Από πού, παρακαλώ, προκύπτει η διοικητική σας πείρα; Γιατί στο βιογραφικό σας δεν φαίνεται κάτι τέτοιο...

Από συνέντευξη, διάρκειας είκοσι λεπτών, με τις παραπάνω ερωτήσεις να αποτελούν το βασικό της σκέλος, «εξετάζουν» από χθες τους πανεπιστημιακούς οι οποίοι έχουν θέσει υποψηφιότητα για κοσμήτορες της σχολής, τα μέλη του Συμβουλίου Ιδρύματος (Σ.Ι.) του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), ώστε να επιλέξουν τους τρεις -«το πολύ»- οι οποίοι στη συνέχεια θα διεκδικήσουν την ψήφο των συναδέλφων τους στη σχολή τους. Η επιλογή υποψηφίων για τη θέση κοσμήτορα στις οκτώ σχολές του ΕΚΠΑ είναι κρίσιμη διαδικασία, καθώς το Συμβούλιο Ιδρύματος του μεγαλύτερου ΑΕΙ της χώρας θα δώσει το στίγμα του ενόψει των πρώτων πρυτανικών εκλογών της «νέας σελίδας» των ΑΕΙ -τον προσεχή Μάιο- σε μία ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για το ίδρυμα. Οι πανεπιστημιακοί που θα αναλάβουν τα διοικητικά πόστα για την επόμενη τετραετία θα κληθούν εξαρχής να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα του ΕΚΠΑ μετά το τρίμηνο «λουκέτο», να προχωρήσουν στην πλήρη εφαρμογή του νόμου- πλαισίου, και να οδηγήσουν το Πανεπιστήμιο στην ανάπτυξη εν μέσω δημοσιονομικής λιτότητας και μείωσης της κρατικής χρηματοδότησης.

Τα προβλήματα αυτά είναι και ο λόγος της απροθυμίας των καθηγητών να αναλάβουν διοικητικά πόστα, όπως προκύπτει και από τις λιγοστές υποψηφιότητες για κοσμήτορες. Το ΕΚΠΑ θα οδηγηθεί, για μία ακόμη περίπτωση, σε έλλειμμα ικανής ηγεσίας; Το Σ.Ι. είναι αποφασισμένο να «κόψει» τους υποψηφίους εκείνους, οι οποίοι δεν θα καταφέρουν να πείσουν για τη διοικητική τους επάρκεια και το όραμά τους για τη σχολή τους και το ΕΚΠΑ. Τι σημαίνει αυτό; Οτι δεν αποκλείεται να απορριφθούν ηχηρά ονόματα πανεπιστημιακών, οι οποίοι έως τώρα έχουν ταχθεί σαφώς κατά του νόμου- πλαισίου, έστω κι αν έχουν διοικητική εμπειρία.

Ζητούμε δεσμεύσεις
«Θα προχωρήσουμε σε ουσιαστικό έλεγχο των προσόντων και των ικανοτήτων των υποψηφίων. Θα προσπαθήσουμε να πάρουμε δεσμεύσεις για το πώς οι υποψήφιοι θα αντιμετωπίσουν στην πράξη ορισμένα κρίσιμα θέματα» τόνισε στην «Κ» ο αναπληρωτής πρόεδρος του Σ.Ι. κ. Χαράλαμπος Παπαγεωργίου, προσθέτοντας ότι οι κοσμήτορες μετέχουν στη Σύγκλητο, η οποία είναι το αρμόδιο όργανο να δώσει λύση σε περίπτωση διαφωνίας Πρύτανη - Σ.Ι. Κάτι καθόλου απίθανο, καθώς έως τώρα έχουν προκύψει ουκ ολίγα προβλήματα στις σχέσεις Σ.Ι.-Πρύτανη. «Το Συμβούλιο έχει την ευθύνη να επιλέξει τους κατάλληλους για τις θέσεις του κοσμήτορα και κατόπιν του πρύτανη. Δεν μπορούμε να αποποιηθούμε τις ευθύνες μας» πρόσθεσε από την πλευρά της στην «Κ» η κ. Βάσω Κιντή, επίσης μέλος του Συμβουλίου Ιδρύματος.

Παρατηρείται ωστόσο ότι τα προβλήματα... αποθαρρύνουν πολλούς να θέσουν υποψηφιότητα για διοικητική θέση, όχι μόνο στο ΕΚΠΑ αλλά και στα υπόλοιπα ΑΕΙ. «Σήμερα που καλούνται να διαχειριστούν την οικονομική μιζέρια των ιδρυμάτων και ένα προβληματικό θεσμικό πλαίσιο με ασφυκτικό έλεγχο του υπουργείου Παιδείας (εκκρεμούν Προεδρικά Διατάγματα αλλά και οργανισμοί και εσωτερικοί κανονισμοί) οι υποψήφιοι για τις θέσεις ευθύνης λιγοστεύουν δραματικά» επισήμανε χαρακτηριστικά στην «Κ» η κ. Ευγενία Μπουρνόβα, μέλος του Σ.Ι. του ΕΚΠΑ. Και κατέληξε: «Οσο οι υποψήφιοι δεν αισθάνονται την υποχρέωση να δημοσιοποιήσουν τους λόγους για τους οποίους θέλουν να αναλάβουν τη θέση και να προβάλουν δεσμευόμενοι κάποιους στόχους προς υλοποίηση, τόσο συνεχίζει να απαξιώνεται η συμμετοχή στα κοινά. Μένει να επιλέξουμε τουλάχιστον συναδέλφους που έχουν δώσει δείγματα ότι ξέρουν να συνεργάζονται με την ακαδημαϊκή κοινότητα αφού χωρίς συλλογική δουλειά δεν θα έλθει καμιά βελτίωση στο πανεπιστήμιο».

Υποψήφιοι πρυτάνεις στο Καποδιστριακό
Αποφασιστική είναι η γνώμη του Συμβουλίου Ιδρύματος (Σ.Ι.) σε κάθε ΑΕΙ για την επιλογή των τριών υποψηφίων πρυτάνεων που θα τεθούν στην εκλογική κρίση των συναδέλφων τους. Σύμφωνα με τον νόμο 4009, ο πρόεδρος του Σ.Ι. πρέπει να εκδώσει διεθνή πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη θέση του πρύτανη. Κάτι που στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) αναμένεται να γίνει από τον πρόεδρο του Σ.Ι. κ. Δημήτρη Μπερτσιμά τον Μάρτιο ώστε να ακολουθήσει η επιλογή, από το Σ.Ι., των τριών και μέσα στον Μάιο να γίνουν οι εκλογές. Προς το παρόν, στο ΕΚΠΑ εξετάζουν να θέσουν υποψηφιότητα ο καθηγητής της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών κ. Ναπολέων Μαραβέγιας, ο καθηγητής της Ιατρικής κ. Χριστόδουλος Στεφανάδης και ο καθηγητής της Νομικής κ. Θεόδωρος Φορτσάκης. Βέβαια, δεν αποκλείεται να υπάρξει υποψηφιότητα από τη Φιλοσοφική Σχολή, ενώ το Σ.Ι. επιθυμεί να υπάρξει υποψήφιος και από ΑΕΙ του εξωτερικού. Ως πρύτανης μπορεί να εκλεγεί «καθηγητής πρώτης βαθμίδας ΑΕΙ της ημεδαπής ή της αλλοδαπής, με ελληνική ιθαγένεια, άριστη γνώση της ελληνικής γλώσσας, αναγνωρισμένο κύρος και σημαντική διοικητική εμπειρία» (άρθρο 8 παρ. 15 του νόμου). Το Σ.Ι. επιλέγει τρεις υποψηφίους «μεταξύ όσων συγκεντρώνουν τα τυπικά προσόντα και ύστερα από εκτίμηση των ουσιαστικών τους προσόντων» (άρθρο 8 παρ. 16γ). Αρα το Σ.Ι. μπορεί να απορρίψει κάποια υποψηφιότητα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου