Παρασκευή, 10 Οκτωβρίου 2014

Χαμός στο ΑΠΘ - Παλεύουμε μαζί με τους καταληψίες για τα μορφωτικά μας δικαιώματα!


ΑΠΘ, 8 Οκτωβρίου: Ο νέος Πρύτανης του ΑΠΘ, καλός-ξεδιαλεγμένος από το νέο "δοτό" Συμβούλιο Ιδρύματος, απαγορεύει στους Φοιτητικούς Συλλόγους να παρακολουθήσουν τη Σύγκλητο όπου θα συζητούνταν μεταξύ άλλων κι οι διαγραφές, κλειδώνοντας τις πόρτες κι επιστρατεύοντας μπράβους για να διώχνουν τους φοιτητές.


Με αιτήματα το να μη διενεργηθεί καμία διαγραφή φοιτητή και το να μη διενεργούνται οι διαδικασίες του πανεπιστημίου με την αδιαφάνεια των κεκλεισμένων θυρών, οι Φοιτητικοί Σύλλογοι προχώρησαν σε κατάληψη της Πρυτανείας την επόμενη ημέρα, με το νέο Πρύτανη να απαντά με την κλήση εισαγγελέα.

Παραθέτουμε στη συνέχεια την καταγγελλία των Φοιτητικών Συλλόγων Ιστορίας-Αρχαιολογίας, Χημείας,  Ηλεκτρολόγων-Μηχανολόγων, Αρχιτεκτονικής και την καταγγελία της ΕΑΑΚ Θεσσαλονίκης για το ζήτημα.

Απαραιτήτως διαδίδουμε-ενημερώνουμε-στηρίζουμε!

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ-ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΙΣΤΟΡΙΑΣ-ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ, ΧΗΜΕΙΑΣ,  ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ-ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ, ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ 


Σήμερα Πέμπτη 9/10, μετά από αποφάσεις μαζικών Γενικών Συνελεύσεων εντός της εβδομάδας, οι Φοιτητικοί Σύλλογοι προχώρησαν σε 2ημερη κατάληψη της Πρυτανείας του Α.Π.Θ. με σκοπό το μπλοκάρισμα της έκδοσης των διαπιστωτικών πράξεων των Διαγραφών των φοιτητών του ιδρύματος αύριο, Παρασκευή 10/10 και του Οργανισμού. Παράλληλα, έχουν ως αίτημα να διεξαχθεί Σύγκλητος ανοιχτή προς όλους τους φοιτητές, που θα συζητήσει και θα πάρει καταδικαστική απόφαση των Διαγραφών.

Η απάντηση από πλευράς πρυτανικών αρχών ήταν η έκδοση επιθετικών ανακοινώσεων, όπου καταγγέλονται πως η κατάληψη της Πρυτανείας έγινε από 80 φοιτητές-μέλη πολιτικών οργανώσεων και προχώρησε σε αίτηση για την παρέμβαση Εισαγγελέα στο χώρο, όπου πραγματοποιείται η κατάληψη. Η πραγματικότητα όμως απέχει πολύ, καθώς η κατάληψη κινείται στα πλαίσια των αποφάσεων των Γενικών Συνελεύεσεων, των ανώτατων οργάνων λήψης αποφάσεων των φοιτητών, δηλαδή της κοινωνικής πλειοψηφίας μέσα στα πανεπιστήμια, που είναι και οι μόνες, οι οποίες διασφαλίζουν τα κεκτημένα τους. 

Αυτή η επιθετική κίνηση από πλευράς της νέας πρυτανείας δεν είναι τυχαία, αλλά αναδεικνύει την στάση, που θα κρατήσει ο νέος πρύτανης απο δω και μπρος απέναντι στο φοιτητικό κίνημα και στις διεκδικήσεις του. Από την πρώτη μέρα της θητείας του ως πρύτανης, ο Μήτκας έδωσε τα διαπιστευτήριά του στο Υπουργείο ως διασφαλιστής του βαθέματος της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης μέσα στο πανεπιστήμιο, ξεμπερδεύοντας με όσους σταθούν εμπόδιο. Αυτό γίνεται φανερό με τις απειλές για εισαγγελικές παρεμβάσεις ήδη από την περασμένη βδομάδα, που πραγματοποιήθηκε κατάληψη πρυτανείας από τους συλλόγους Φιλολογίας και Χημείας.

Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε και η στάση του και με τα γεγονότα στην Σύγκλητο του ΑΠΘ την Τετάρτη 8/10. Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι με αποφάσεις των Γενικών τους Συνελεύσεων επιχείρησαν να πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας στην συνεδρίαση της Συγκλήτου εκείνη την ημέρα, σε κατεύθυνση πίεσης, ώστε να παρθεί καταδικαστική απόφαση για τις Διαγραφές στις 10/10 στο Α.Π.Θ και τον Οργανισμό, που μεθοδεύονται από το Υπουργείο με την αγαστή συνεργασία πρυτάνεων, καθηγητών και καθεστωτικών παρατάξεων.

Ο Πρύτανης και τα μέλη της Συγκλήτου, αντί να σεβαστούν τις αποφάσεις των Φοιτητικών Συλλόγων, απρόκλητα επιστράτευσαν κατασταλτικές πρακτικές εναντίον των φοιτητών, κλειδώνοντας με λουκέτα τις σιδερένιες μπάρες του ορόφου και την πόρτα ασφαλείας, ενώ έδωσαν εντολή για την κινητοποίηση μπράβων, που εξσφαλίζουν την “ασφάλεια”. Απέκλεισαν τους φοιτητές από την διαδικασία και τους εμπόδισαν να καταθέσουν και να υλοποιήσουν τις αποφάσεις τους. Απαιτούμε ανοιχτές διαδικασίες των διοικητικών οργάνων του πανεπιστημίου, οι οποίες θα αποδέχονται τις αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων των Φοιτητικών Συλλόγων.

Δεν είναι η πρώτη φορά, που το φοιτητικό κίνημα βρίσκεται αντιμέτωπο με τέτοιου είδους πρακτικές στοχοποίησης και τρομοκράτησης, με χαρακτηριστικό παράδειγμα εκείνο της άρσης του ασύλου, με την άδεια του τότε πρύτανη Μυλόπουλου, και της σύλληψης 16 φοιτητών από τις δυνάμεις καταστολής (ΜΑΤ) στις 17 Νοέμβρη 2012. 

Καταγγέλουμε τέτοιες πραξικοπηματικές πρακτικές, που παραπέμπουν σε άλλες εποχές και κινούνται στην κατεύθυνση ενός αυταρχικοποιημένου πανεπιστημίου, απονεκρωμένου από κάθε συλλογική διαδικασία. Η προσπάθεια στοχοποίησης του φοιτητικού κινήματος εντάσσεται στην ευρύτερη προσπάθεια ποινικοποίησης κάθε αγώνα και τρομοκράτησης του λαού. Συνεχίζοντας στον δρόμο του αγώνα, θα προχωρήσουμε συλλογικά στην έμπρακτη αμφισβήτησή τους. Καλούμε στην μαζικοποίηση της κατάληψης από φοιτητικούς συλλόγους και συλλογικούς φορείς και στην έμπρακτη υπεράσπιση του δικαιώματός μας να αγωνιζόμαστε.

ΚΑΝΕΝΑΣ ΦΟΙΤΗΤΗΣ ΔΕΝ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΕΙ

ΤΟ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ 
ΔΕΝ ΣΤΟΧΟΠΟΙΕΙΤΑΙ, ΔΕΝ ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΕΙΤΑΙ,

ΔΕΝ ΚΑΤΑΣΤΕΛΕΤΑΙ


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΕΝΙΑΙΑΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΥΤΑΝΕΙΑ ΤΟΥ ΑΠΘ

Στις 3 Οκτώβρη οι συλλογοι φοιτητων χημείας και φιλολογίας πραγματοποίησαν κατάληψη του κτιρίου διοίκησης στη βαση των αποφάσεων των γενικών τους συνελεύσεων. Οι αποφάσεις αυτές εναντιώνονταν όχι μόνο διακηρυκτικά στις εξαγγελίες των πρυτανικών αρχών για τις πρώτες διαγραφές στις 10 οκτώβρη αλλά και υλικά, ασκώντας πιέσεις στον νέο πρύτανη Μήτκα, ώστε να μπλοκαριστούν οι διαγραφές και να μην περάσει η προσπαθεία του να πραγματοποιούνται οι συνεδριάσεις των οργάνων του πανεπιστημίου κεκλεισμένων των θυρών.
Σε συνέχεια των κινητοποιήσεων και ως απάντηση στα συμβάντα της συγκλήτου την Τετάρτη 8 Οκτώβρη όπου απαγορεύθηκε η εισοδος και η παρουσια των φοιτητων στη σύγκλητο κλειδώνοντάς τους απ έξω και απειλώντας τους με την παρουσία μπράβων. Στις 9 Οκτώβρη οι συλλογοι χημείας, ηλεκτρολόγων μηχανολόγων, αρχιτεκτονικής, ιστορίας αρχαιολογίας πραγματοποίησαν εκ νεου κατάληψη της πρυτανείας.
Οι φοιτητικοί σύλλογοι επιστρατεύοντας ως μέσο πάλης την πρακτική της κατάληψης, επιδίωξαν στην πραγματικότητα να δώσουν το δικό τους στίγμα σ'αυτή την τελεσίδικη κουβέντα που έχει ανοίξει απο μεριάς Υπουργείου και Πρυτανείας για το μέτρο των διαγραφών. Ωστόσο, η κίνηση αυτή, αν και καθ'όλα νομιμοποιημένη, δεδομένου ότι προέκυψε από τα συλλογικά όργανα των φοιτητών και οτι αποτελεί πάγια αποτελεσματική τακτική του φοιτητικού κινήματος, χαρακτηρίστηκε ως παράνομη από τις πρυτανικές αρχές. Η Πρυτανεία με mail που απέστειλε στην πανεπιστημιακή κοινότητα όχι απλά καταδίκασε τις συλλογικές και αγωνιστικές αποφάσεις των φοιτητικών συλλόγων, αλλά με ύφος απόλυτο και λόγο που έσταζε αυταρχικότητα, δε δίστασε να στοχοποιήσει ευθέως φοιτητές, επιστρατεύοντας την απειλή των πειθαρχικών διώξεων και παράλληλα “για την αποκατάσταση της πανεπιστημιακής ομαλότητας” δε δίστασε να χρησιμοποιήσει χουντικές πρακτικές και να καλέσει τις κατασταλτικές δυνάμεις (ΜΑΤ) και τον εισαγγελέα.
Καταγγέλουμε τις προσπάθειες και τις απειλές της Πρυτανείας να καταστείλει με χουντικά μέσα την κατάληψη των φοιτητικών συλλόγων στο κτίριο διοίκησης του ΑΠΘ. Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση εξαπολύει σφοδρή επίθεση σε όλα τα δικαιώματα του λαού και της νεολαίας οδηγώντας στη φτώχεια, την ανεργία και την εξαθλίωση, καταστρέφοντας το μέλλον της νέας γενιάς εξαναγκάζοντάς μας να δουλεύουμε στα διάφορα προγράμματα της ΕΕ με πενιχρές απολαβές, την ίδια ακριβώς στιγμή απειλεί να διαλύσει τη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση. Οι νέες πρυτανικές αρχές συνεχώς δίνουν διαπίστευτήρια στο Υπουργείο για την εφαρμογή του συνόλου της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης, την επιβολή του κυβερνητικού δόγματος “ησυχία-τάξη και ασφάλεια” μέσα από αυταρχικές πρακτικές (κλείσιμο στεκιών Συλλόγων,σπάσιμο καταλήψεων,απονομιμοποίηση Γενικών Συνελεύσεων) που θυμίζουν άλλες εποχές.
Ενάντια σε αυτές ακριβώς τις πολιτικές που επιβάλλουν κυβέρνηση-ΕΕ-ΔΝΤ παλέυει το φοιτητικό κίνημα υπερασπίζοντας το δικαίωμα σε εκπαίδευση, εργασία και δημοκρατικές ελευθερίες.
Απαιτούμε:
-Καμία διαγραφή φοιτητή-καμία απόλυση εργαζόμενου
-Κάτω τα χέρια από το άσυλο
-Άμεση παραίτηση των πρυτανικών αρχών

Οι νέες πρυτανικές αρχές όσο κι αν σπέρνουν απειλές και τρομοκρατία, θα θερίζουν πάντα την αγωνιστηκότητα και την μαχητικότητα των συλλογικών μας αποφάσεων

ΤΟ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ ΚΊΝΗΜΑ ΔΕΝ ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΣΤΕΛΛΕΤΑΙ
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΝΙΚΗ
ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ
ΕΑΑΚ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου