Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013

"Σχέδιο για την απασχόληση της νεολαίας": η νεολαία στο σφυρί


Τις τελευταίες μέρες βγήκε στη δημοσιότητα το επονομαζόμενο "Εθνικό σχέδιο δράσης για την απασχόληση των νέων".

Φυσικά δε θα μπορούσαμε παρά να το μελετήσουμε ώστε να μπορούμε να παρουσιάσουμε τον πυρήνα του και να τεκμηριώσουμε τη θέση μας απέναντί του.

Δε θα εξαντληθούμε σε συνθηματολογία για το τί οδοστρωτήρας των νεολαιίστικων δικαιωμάτων είναι, καθώς τα γεγονότα τα ίδια μιλούν ηχηρότατα και γλαφυρότατα:
  • Ακολουθεί το σχήμα προώθησης της πρακτικής εργασίας ως μέρος της εκπαίδευσης που έθετε κι η τελευταία έκθεση της Ε.Ε. για τον "Ανασχεδιασμό της εκπαίδευσης", με έναν από τους βασικούς σκοπούς του νομοσχεδίου να περιγράφεται ως "Οι βασικές κατηγορίες παρεμβάσεων αφορούν στην ενίσχυση των συστημάτων μαθητείας και πρακτικής άσκησης, στη θέσπιση συστηματικών προγραμμάτων μετάβασης από την εκπαίδευση στην εργασία, ώστε να υποστηριχθεί η απόκτηση πρώτης εργασιακής εμπειρίας".
  • Για τους πτυχιούχους ΑΕΙ/ΤΕΙ, θεσμοθετείται "πρακτική εργασία" στα 460 και 400  το μήνα αντιστοίχως, σε θέσεις εργασίας οι οποίες δημιουργούνται κατά προτεραιότητα σε κλάδους με ανάγκη φθηνού κι αναλώσιμου εργατικού δυναμικού (Αγροδιατροφικός Τομέας, Τουρισμός – Πολιτισμός, Νέες τεχνολογίες, Ενέργεια (παραγωγή ενέργειας, εξοικονόμηση ενέργειας), Ναυτιλία, Υπηρεσίες υγείας).
  • Το 15% του προϋπολογισμού του προγράμματος θα δοθεί για να "ανοίξουν νέες επιχειρήσεις" 7000 άνεργοι (λιγότερο από το 0.6% του συνόλου των ανέργων), κι άλλο ένα 10% για τον ίδιο ουσιαστικά λόγο σε 1600 ανέργους (0.13% του συνόλου). Συνολικά δηλαδή, το 25% των 600 εκ. πηγαίνει για να "διευκολυνθεί" στο άνοιγμα επιχειρήσεων το 0.73% των ανέργων.
  • Σχεδιάζεται "δίκτυο κοινωνικής παρέμβασης" (Κοινωνικά παντοπωλεία, Κοινωνικά φαρμακεία, Ανοικτά κέντρα ημερήσιας υποδοχής αστέγων, Τράπεζες χρόνου, Δημοτικοί λαχανόκηποι, Υπνωτήρια, Δομές παροχής συσσιτίων, Γραφεία διαμεσολάβησης), δομές βοήθειας σε άστεγους και άπορους που πλέον οι αστοί καπηλεύονται και προσπαθούν να παρουσιάσουν σα φιλάνθρωπη καλοσύνη τους. Το πολύ 6 εργαζόμενοι ανά μονάδα κατά μέσο όρο, με άγνωστη πληρωμή κι εργασιακό καθεστώς.
  • Επιδότηση επιχειρήσεων ώστε να προσλαμβάνουν πτυχιούχους ΑΕΙ/ΤΕΙ, ή "ισότιμων πτυχίων της αλλοδαπής". Για τους εργαζόμενους μέχρι 24 ετών, η επιχείρηση επιδοτείται με 500 το μήνα (ενώ 511€/μήνα είναι ο "κανονικός" βασικός μισθός), για 25 ετών και άνω με 625€ (ενώ 586€/μήνα είναι ο "κανονικός" βασικός μισθός). Εργαζόμενοι κάτω των 25 ετών με το 2% του μισθολογικού κόστους και άνω των 25 ετών με το -6.6% του μισθολογικού κόστους για τις επιχειρήσεις αυτές είναι το καινούριο συγκυβερνητικό δωράκι στην εργοδοσία.
  • Για τους φοιτητές Πανεπιστημίων, θεσμοθετείται πρακτική άσκηση με συνολική αμοιβή μέχρι 1200€ στο εσωτερικό, 1800€ στο εξωτερικό (μέχρι 340 και 600 το μήνα αντιστοίχως).
  • Αντίστοιχα στα ΤΕΙ, εξάμηνες πρακτικές με πλήρωμή μέχρι: 340€/μήνα σε ιδιωτικό φορέα, μέχρι 500€/μήνα σε δημόσιο, μέχρι 600€/μήνα στο εξωτερικό.
  • Πρακτική για φοιτητές δημοσίων κι ιδιωτικών ΙΕΚ, με πληρωμή μέχρι 800€/μήνα.
  • Για τους μαθητές από τα τεχνικά σχολεία, "μαθητεία" με 300€/μήνα (4-6 μήνες, 5 μέρες/εβδομάδα, 6 ώρες/μέρα)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου