Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2013

Μέρες εξεταστικής

Τελικά, η επιτροπή ειδικής σύνθεσης που θ' ασχολούνταν μεταξύ άλλων και με το θέμα της εξεταστικής απεφάνθη: Καμμία απολύτως αλλαγή στο μέχρι τώρα πρόγραμμα.

Οι αιτιολογίες ουκ ολίγες:

  • "Είναι πλέον πολύ αργά για ν' αλλάξει το πρόγραμμα κατ' οποιονδήποτε τρόπο", ενώ από την επόμενη κιόλας της ανακοίνωσης του προγράμματος πάρθηκε απόφαση από το Δ.Σ. της σχολής για επέκταση του προγράμματος στις 4 εβδομάδες, ενώ κι η αμέσως επόμενη Γενική Συνέλευση πήρε εκ νέου την απόφαση αυτή, πιέζοντας τη διοίκηση ν' απαντήσει άμεσα.
  • "Ο Φ.Σ. δεν καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις για μετακίνηση μαθημάτων", την ίδια στιγμή που δινόταν μεγάλη έμφαση στο πόση δουλειά και πόσες πληροφορίες χρειάζεται όποιος είναι επιφορτισμένος με την κατάρτιση προγράμματος.
  • "Οποιαδήποτε αλλαγή του προγράμματος θα το καταστρέψει, επειδή έχουν κανονιστεί καλώς τα μαθήματα, ώστε να μη συμπίπτουν μαθήματα ροών κλπ". Αυτό το επιχείρημα σε μια σχολή στην οποία στο τρίτο κιόλας έτος χωρίζεται σε κατευθύνσεις και ροές, με ουκ ολίγα μαθήματα επιλογής.
  • "Δεν έχουν παρουσιάσει οι φοιτητές κανένα ακαδημαϊκό επιχείρημα για την επέκταση". Πέρα από το προφανές (ότι επί χρόνια η εξεταστική ήταν τεσσάρων εβδομάδων επειδή ακριβώς ο αριθμός, η δυσκολία και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των μαθημάτων της ΣΕΜΦΕ επιβάλλουν μια τέτοια εξεταστική περίοδο ώστε να εξεταστούν καλώς), επισημαίνουμε το εξής:
  • Το παρόν πρόγραμμα καταρτίστηκε μόνο βάσει των επιταγών του νέου νόμου για 13 ημερολογιακές εβδομάδες μαθήματος κι εκτιμήσεων (!) για τις μέρες που θα χαθούν από απεργίες ΜΜΜ, εκπαιδευτικών και φοιτητών στο εαρινό εξάμηνο (!!!). Ακαδημαϊκότατο κριτήριο.
Εφιστούμε την προσοχή για δύο λόγους:
Πρώτον, επειδή μια τέτοια στάση, με τόση χρονοτριβή και αστεία επιχειρήματα δε μπορεί να εξηγηθεί καθόλου εύκολα χωρίς να μιλήσουμε για ρεβανσισμό της απερχόμενης διοίκησης. Εκτός φυσικά αν δεχθούμε αξιωματικά πως τους ανθρώπους που διατυμπανίζουν πως δεν έχουν διεκδικήσει καμμία θέση στο νέο τρόπο διοίκησης τους έχει πιάσει τόσο πολύ ο πόνος να μην επιβαρύνουν το Συμβούλιο Διοίκησης με "ασφυκτικές" ημερομηνίες...

Δεύτερον, επειδή αυτή η εντατικοποίηση των εξετάσεων είναι μικρό μάλλον δείγμα του τί έπεται με το Συμβούλιο Διοίκησης. Θα χρειαστούν πολύ σοβαρότερες κι επίμονες κινητοποιήσεις για τη διασφάλιση και διεύρυνση της κάθε κατάκτησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου